خوردنی های خوشمزه شهر 7 هزارساله



شهر تاریخی کاشان، با معماری بینظیر، باغهای زیبا و مردمانی مهماننواز، گنجینهای غنی از فرهنگ غذایی دارد. غذاهای کاشان بازتابی از اقلیم کویری، تاریخ کهن و ذوق و سلیقه مردم این دیار است. در ادامه، لیستی از معروفترین غذاهای سنتی کاشان را همراه با توضیحاتی درباره هر کدام میخوانید.
۱. گوشت و لوبیا (گوشلوبیا)
یکی از مشهورترین و محبوبترین غذاهای سنتی کاشان است. این غذا ترکیبی است از گوشت گوسفندی، لوبیا قرمز، دارچین، زردچوبه و دیگر ادویههای معطر که با هم در دیگی بزرگ و سنگین به آرامی پخته میشوند. این غذا شباهتهایی به آبگوشت دارد، اما طعم آن ملایمتر و معطرتر است. در مراسم مذهبی و نذریها بسیار رایج است و معمولاً با نان سنگک سرو میشود.
۲. کلوچه کاشانی (کلوچه زعفرانی یا نخودی)
کلوچهای سنتی که با آرد نخودچی، گلاب، زعفران، پودر قند و هل تهیه میشود. این شیرینی سنتی بیشتر در مناسبتها و اعیاد طبخ میشود و به دلیل ماندگاری بالا، سوغات خوبی برای گردشگران است. بوی گلاب و هل از ویژگیهای برجسته این کلوچه است.
۳. شفتالو پلو
غذایی مجلسی و متفاوت که از ترکیب برنج، گوشت قلقلی (یا مرغ)، آلو بخارا و شفتالو (نوعی هلو) تهیه میشود. طعم این غذا ترکیبی از شیرینی و شوری است که با زعفران و دارچین معطر میشود. شفتالو پلو نمادی از خلاقیت آشپزهای کاشانی در استفاده از میوهها در غذاهای اصلی است.
۴. آبگوشت لوبیا سفید (دیزی سفید)
برخلاف دیزیهای معمول، در این نوع آبگوشت از لوبیا سفید، گوشت گوسفندی، سیبزمینی، و کمی ادویه استفاده میشود، ولی از رب گوجه فرنگی استفاده نمیشود. رنگ آن روشن و طعم آن بسیار لطیف و دلپذیر است. این غذا بهویژه در ایام زمستان و روزهای سرد سرو میشود.
۵. خورشت به و آلو
خورشتی سنتی و بسیار خوشعطر که با ترکیب به (میوه پاییزی)، آلو خشک، گوشت گوسفندی، پیاز و ادویهجاتی مثل دارچین و زردچوبه تهیه میشود. این خورشت طعمی ملس و دلچسب دارد و یکی از غذاهای مجلسی مردم کاشان محسوب میشود.
۶. رشته پلو کاشانی
یکی از غذاهای سنتی در شب چهارشنبهسوری یا شب عید نوروز. ترکیبی از برنج و رشتهی پلویی که با گوشت قلقلی، کشمش، خرما و گاهی خلال پوست پرتقال سرو میشود. این غذا نماد خوششانسی و فراوانی است.
۷. خورشت بادمجان با غوره یا آلو
خورشتی که در آن بادمجان سرخشده، گوشت، و آلو یا غوره استفاده میشود. این غذا طعمی ملس دارد و معمولاً با برنج سرو میشود. بادمجانهای گوشتی و شیرین کاشان طعم خاصی به این خورشت میدهند.
۸. کلهجوش (کالجوش)
غذایی ساده و سنتی که با کشک، گردو، نعنا خشک و پیاز داغ تهیه میشود. گاهی در آن کمی گوشت کوبیدهشده یا لپه هم استفاده میشود. این غذا با نان سرو میشود و برای روزهای سریع و سبک بسیار مناسب است.
۹. اشکنه عدس یا اشکنه پیاز
از غذاهای سبک و قدیمی که در روزهای سرد یا روزهای کمهزینه در خانههای کاشانی طبخ میشود. ترکیبی از پیاز داغ، عدس، سیبزمینی، تخممرغ و ادویهجات. طعم دلچسب آن همراه نان سنگک بسیار لذتبخش است.
۱۰. شیرینپلو کاشانی
برنجی آراسته با خلال بادام، خلال پوست پرتقال، زرشک، گوشت یا مرغ و مقدار کمی شکر. این غذا برای مهمانیها و مراسم عروسی بسیار رایج است و مزهای شیرین و دلچسب دارد.
۱۱. فرنی گلابی (فرنی سنتی)
نوعی دسر سنتی که با شیر، نشاسته، گلاب، شکر و زعفران درست میشود. کاشانیها این دسر را بیشتر در ماه رمضان تهیه میکنند و با دارچین تزئین میکنند.
۱۲. حلوا ارده و حلوا شکری کاشانی
محصولی که ریشه در بازار تاریخی کاشان دارد. از ترکیب کنجد آسیابشده، شکر، و روغن حیوانی تهیه میشود و بسیار مقوی است. معمولاً با چای یا صبحانه میل میشود.
🍯 باقلوای کاشانی
باقلوا در کاشان به شیوهای خاص و با طعم متفاوت تهیه میشود. این شیرینی با لایههای نازک خمیر، مغزهای متنوعی مانند پسته، بادام، گردو و فندق، و شربت گلاب و زعفران تهیه میشود. در باقلوای کاشانی، به جای استفاده از شکر، از شیره خرما یا گلاب برای شیرین کردن استفاده میشود که طعمی خاص و دلپذیر به آن میبخشد.
🍖 طاس کباب (جوجویی تاس کباب)
طاس کباب یا جوجویی تاس کباب یکی از غذاهای سنتی و محبوب کاشانیهاست. این غذا با ترکیب گوشت گوسفند، پیاز، بادمجان، گوجهفرنگی و رب انار تهیه میشود. در زبان محلی کاشان، به این غذا "جوجویی تاس کباب" گفته میشود.
اگرچه این غذاها ریشه در سنت دارند، اما هنوز هم در خانههای کاشانی و رستورانهای سنتی این شهر طبخ میشوند. کاشان را نه تنها باید دید، بلکه باید چشید! سفر به این شهر، بدون امتحان کردن طعمهای سنتی آن، کامل نخواهد بود.
اگر دوست داشتی میتونم برای هر غذا عکس هم پیدا کنم یا طرز تهیهشون رو به صورت کامل بنویسم.